header-img
Categorie:

Van muis naar mens

Darmbacteriën en de ontwikkeling van hersenen

Stel je eens voor dat je darmen en je hersenen elkaar beïnvloeden. Wat zou dat betekenen?

Wij kwamen al vaker artikelen tegen van studies die het hebben over de relatie tussen hersenen en darmen. Zo lazen wij al eerder van een relatie tussen depressies en een verstoorde darmflora. We kennen het boek “Het brein in je buik” dat gaat over de invloed van darmbacteriën op je gewicht, gezondheid en humeur. Het begrip buikgevoel of Gut-feeling is onderdeel van normaal taalgebruik. Dat je in je buik al ‘weet’ hoe het zit. Maar hoe het nu precies zit, is nog niet zo eenvoudig te vertellen. Deze week kwamen we een artikel tegen van Biological Phychiatry. Daar werd melding gemaakt van een onderzoek dat een belangrijke eerste stap gezet heeft in het vertalen van data uit resultaten bij dieren naar de betekenis voor kinderen. Zeggen zij zelf.

De eerste levensjaren zijn een dynamische tijd in de vorming van darmbacteriën en de ontwikkeling van hersenen. Maar over de relatie tussen die twee is nog niet heel veel bekend.

In het onderzoek met knaagdieren was gebleken dat er onmiskenbaar bewijs is dat bacteriën in de darmen van invloed zijn op de ontwikkeling van het brein. Het onderzoek onder peuters laat ook een relatie zien. Wat er precies aan de hand is moet verder onderzocht worden. Voor wie er meer van wil weten, is hier de link naar het artikel. Het is nogal wetenschappelijk geformuleerd, dus als iemand een betere voorstelling van zaken heeft, houden wij ons van harte aanbevolen voor tekstsuggesties.

© Tessie